RC Till bra priser

DIY (do-it-yourself) säkerhetskoppling av två batterier in – en ut

Ibland vill man ju ha antingen dubbel säkerhet eller helt enkelt öka kapaciteten på batterierna i modellen.

 

Då finns det ett antal färdiga lösningar på marknaden; PowerBox, 42% etc. Alla bygger på samma princip – att separera de två batterierna från varandra ifall ett fel skulle uppstå. Detta görs med Schottkydioder. De har den speciella egenskapen att spänningsfallet är lågt – endast 0.1 – 0.4 Volt. Dessutom tål de höga strömmar. Det man får tänka på att batterierna man ansluter måste ha samma spänning. Dvs, exempelvis två 7,4 Volts LiPo, två 6 Volts NiMh, etc. Kapaciteten kan vara olika mellan batterierna, men spänningen bör vara den samma. Skulle man exempelvis koppla in ett 11,1 Volts LiPo med ett 7,4 Volts dito, kommer systemet inte att ta ström från 7,4 Voltsbatterier förrän spänningen sjunkit så lågt i 11,1 Voltsbatteriet.

 

Nåja, kopplingen är mycket enkel och går till så här:

 

Jag använder två stycken 10 Amp/35 Volts Schottkydioder. De klarar upp till 20 Amp, vilket är mycket mer än vad som behövs även i en stor modell. Dioderna kostar ca 30 kr/st.

Schottky-diod-schema

Schottkykoppling

Dioderna har två ben. Det ena benet är parallellkopplat med ”kylplåten”, vilket gör att jag klipper av det benet och kopplar utgången direkt på kylplåten. Sedan ”Piggyback”-löder jag ihop de två dioderna med ”ryggen” mot varandra. Då kopplar man det ena batteriet till det ena benet, andra batteriet till det andra och utgången blir från de sammanlödda ”kylplåtarna”.

Schottky-diod-3 Schottky-diod-2

Minuspolen från de två batterierna dras bara rakt förbi dioderna och löds in i kontakten på UT-gången. Krympplast runt delarna och det hela är färdigt.

Schottky-diod-4

Färdigt resultat – Två batterier IN – en UTgång.

Hepp!